sobota 14. ledna 2012

Základní rozdíl

Naše společnost je v oblasti spojovacího materiálu značně polarizovaná - na jedné straně tu máme ty, kteří nevědí v podstatě nic a na druhé straně jsou naopak ti, co se domnívají, že vědí všechno. Pak je zde malé procento těch, kteří se přehoupli za poloviční vzdálenost mezi těmito dvěma extrémy a vědí alespoň něco. Pojďme se přidat ke zlatému středu :) Věřte mi, všechno vědět snad ani nechcete.

Zkušenost s prodejem v železářství prokázala, že pohlaví nemá až takový vliv na znalost či neznalost spojovacího materiálu. "Potřebuju ňáký šroubky" je nejčastější počáteční replika zákazníka. Pak následuje ze strany prodejce: "Noooo, a jaký? ... S metrickým závitem nebo vrut? Jak dlouhej a tlustej? Do dřeva, do plechu nebo do sádrokartonu? Jakou má mít hlavičku? Kolik že jich chcete?"
Pokud by se opravdu jednalo o požadavek na šrouby (1., 2. a 3. obrázek), což tak většinou není a někdy se dopracujeme třeba až k hřebíkům, tak zde máme několik druhů:
šroub s šestihrannou hlavou - utahuje se klíčem (ne tím, který máte doma od dveří) nikoliv šroubovákem, pořizuje se k němu matice (stejného rozměru jako šroub, co se síly týče) a když je třeba, tak i podložka. Obrázek ho docela slušně vystihuje.
šroub s půlkulatou hlavou - jediným rozdílem je tvar hlavičky a detail, že se utahuje šroubovákem.
Dále obrázek hlásá šroub do dřeva a pod tím ještě vrut. Zde zůstává rozum stát. Šroub do dřeva = vrut. Podob nabývá různých, závit se může táhnout přímo od hlavičky (celozávitový), ale taky může začínat až někde v půlce (částečný závit). Kromě závitu se jednotlivé druhy vrutů liší obecně v délce, síle (rozuměj - jak je to tlustý), povrchové úpravě (pozink, mosaz, kadmium, ..., rozuměj - jak se to leskne), tvaru hlavičky (zápustná, polokulatá, šestihranná ..., rozuměj - co kouká ven, když to zašroubuju) a jestli je zašroubujete a vyšroubujete pomocí křížového, plochého, hvězdičkového či torx šroubováku nebo klíče. Uff.
O dalších šroubech a taky hřebících zase příště.

Žádné komentáře:

Okomentovat